آیا روش چیدن میز یک روش استاندارد و همیشگی دارد یا یک مسئله سلیقهای است؟ آیا مربوط به فرهنگ فرد میزبان میشود یا یک نکته بینالمللی است؟
هنوز هم خیلی اوقات وقتی میخواهیم میز غذا را آماده کنیم نمیدانیم بعضی ظرفها را کجای میز قرار بدهیم. گاهی که میهمانهای مهمی داریم این مسئله برایمان به همان اندازه مهم میشوند. آیا روش چیدن میز یک روش استاندارد و همیشگی دارد یا یک مسئله سلیقهای است؟ آیا مربوط به فرهنگ فرد میزبان میشود یا یک نکته بینالمللی است
این سوالها را هنوز نمیتوان به صراحت پاسخ داد و متخصصین رشتههایی چون مدیریت خانواده، طراحان، آشپزان و ... شاید پاسخ خوبی برای این پرسشها داشته باشند. اما چیزی که هست این است که در تمام این روشها "الزامی" وجود ندارد و شما بسته به سلیقه، خلاقیت و نوع غذایی که سرو میکنید مختارید میز خود را بچینید.
اما خوب یک سری اصول چیدن میز هست که در واقع اصول کلی چیدمان هستند و بد نیست با این اصول آشنا باشیم
بین هر ظرفی که روی میز قرار میدهید حداقل 10 تا 12 سانتیمتر فاصله باشد.
وسایل روی میز حداقل 5/2 سانت از لبه میز فاصله داشته باشند.
قاشق و چنگال و کارد به ترتیب استفاده چیده شود. هر کدام که زودتر مورد استفاده قرار میگیرد باید از بشقاب دورتر باشد.
کارد بلافاصله سمت راست بشقاب قرار میگیرد و لبه تیز آن رو به سمت بشقاب است.
قاشق سمت راست بشقاب و بعد از کارد قرار میگیرد.
چنگال سمت چپ بشقاب قرار میگیرد.
اگر سالاد با غذای اصلی سرو میشود و یا اگر چنگال دسر قرار است بعنوان چنگال سالاد نیز مورد استفاده قرار گیرد جای آن سمت راست بشقاب و بعد از قاشق است.
البته قاشق و چنگال دسر (که در ایران همان قاشق بستنی/مرباخوری و چنگال میوهخوری است) میتواند بالای بشقاب و به صورت افقی گذاشت شود. در اینصورت دسته قاشق به سمت راست و دسته چنگال به سمت چپ و قاشق بالای چنگال قرار میگیرد.
ظرف نان و کره بالای بشقاب و سمت چپ آن قرار میگیرد. کارد کره به صورت افقی در میان ظرف کره قرار میگیرد و دسته آن به سمت راست و لبه تیز آن به سمت پایین ظرف است.
لیوان بالای بشقاب و درست بالای نوک کارد با فاصله 10 سانت قرار میگیرد. اگر لیوان دیگری خواستید اضافه کنید باید آن را سمت راست لیوان قبلی بگذارید.
اگر میهمانی خیلی رسمی است یک بشقاب سوپخوری داخل بشقاب قرار میگیرد. اگر سوپ سرو نمیشود پیشدستی سالاد داخل بشقاب قرار میگیرد. اگر سالاد و سوپ هر دو با غذای اصلی سرو میشود، بشقاب سوپخوری داخل بشقاب و بشقاب سالاد بالا سمت چپ چنگال قرار میگیرد.
دستمال را فراموش نکنید. دستمال را تا کرده و در وسط بشقاب قرار دهید. (اگر بیش از یک بشقاب وجود دارد دستمال را روی بالاترین بشقاب قرار دهید.) البته میتوانید دستمال را تا کرده و سمت چپ بشقاب بعد از چنگالها روی میز قرار دهید. البته برخی هم ترجیح میدهند دستمال را درون لیوان بگذارند که همه اینها بستگی به سلیقه شما دارد.
اگر میهمانهای کوچک دارید (کودک و خردسال) بهتر است برای آنها میز جداگانه بچینید (مثلا میز آشپزخانه را به آنها اختصاص دهید) یا اگر آنها هم سر میز اصلی مینشینند صندلیهای بلند برای آنها تهیه کنید.
